27. jul 2016.

 
 
Brazilska avangardna senzacija na 32. BDŽF

 
  Sao Paulo Undergorund, jedan od najznačajnijih savremenih avangardnih džez sastava, nastupiće po prvi put u Srbiji u okviru 32. Beogradskog džez festivala u subotu 29. oktobra (23h) na koncertu u Domu omladine Beograda.

Bend predvodi Rob Mazurek, legenda čikaške scene, poznati američki kompozitor, improvizator i vizuelni umetnik. Mazurek, jedan od najsnažnijih kompozitora improvizovane muzike svoje generacije u SAD, uspeo je da se istakne na džez sceni u Čikagu 90-ih godina. Trenutno komponuje i nastupa sa nekoliko sastava, uključujući Exploading Star Orchestra, Pharoah and the Underground, Chicago Underground Duo, Black Cube SP, Pulsar Quartet i Sao Paolo Underground, u kojima može da iskaže sve specifičnost svoje muzičke ličnosti.

Priča o Sao Paulo Underground počela je kad su 2006. godine Rob Mazurek (Exploding Star Orchestra, Black Cube SP, Pulsar Quartet, Rob Mazurek Octet) i Mauricio Takara (M.Takara 3, Hurtmold) objavili debi izdanje “Sauna: Um, Dois, Três”, koji je osvojio mnogo međunarodnih priznanja, te počeli da nastupaju uživo kao duo. Guilherme Granado (Bodes e Elefantes, Hurtmold) i Richard Ribeiro priključuju se 2008. godine, kada ansambl objavljuje drugi album “The Principle of Intrusive Relationships” – prestižni The Wire uvrstio ga je u najboljih top 50 izdanja u 2008 godini. Treći album “Três CabeÇas Loucuras” kvartet objavljuje za uglednu kuću Cuneiform u 2011. godini, a Time Out Chicago je ovaj album stavio na listu najboljih 10 izdanja u toj godini.

U svojoj poslednjoj inkarnaciji Sao Paulo Underground su moćan trio, u čijoj su postavi Rob Mazurek (kornet i elektronika), te dva meštana Sao Paula – Mauricio Takara (kavakinjo, perkusije, elektronika) i Guilherme Granando (klavijature, sempler, sintisajzer, vokal). Ovaj sastav nastupa kao uzbudljiv postmoderni orkestar, kog odlikuje blistava zvučna tekstura, zavodljivi elektronski bitovi, neskriveno lepa melodija, mnoge nepredvidive impovizacije i žestoka, razdragana međuigra muzičara.

Četvrto i najskorije izdanje “Beija Flors Velho E Sujo”, moćan je set koji predstavlja oslonac za sve njihove koncertne nastupe, pa i onaj koji će se desiti na 29. oktobra (23h) u Domu omladine Beograda u okviru 32. Beogradskom džez festivalu.

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 800 dinara preko EVENTIM mreže. Ulaznica će važiti i za nastup izvođača koji će naknadno biti objavljen, u terminu od 00:30 iste večeri.

 
 

koncerti


Neil Young
Burg Clam, Austrija,
23.07.2016.Moj prvi susret sa Neil Youngom je bio u srednjoj školi kada je 1972. godine pesma" Heart of Gold" sa tada aktuelnog albuma "Harvest" bila veliki hit i u tadašnjoj Jugoslaviji. Pričalo se tada i o albumu "Deja Vu"...