17. novembar 2016.

 
 
Počinje festival Keyboard Days

 
  Od 18. do 20. novembra, na festivalu Keyboard Days, u Zadužbini Ilije M. Kolarca biće predstavljeni detalji o projektu Kvantna muzika, a gost festivala biće, između ostalih, Vlatko Vedral, naš najpoznatiji kvantni fizičar i profesor na Oksfordu.

Keyboard Days su osnovali pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović (LP Duo) 2014. godine. Festival je nastao je kao potreba da se široj publici prezentuju značajni internacionalni izvođači na polju klavijaturne i nove muzike. Treće izdanje festivala Keyboard Days u potpunosti je posvećeno predstavljanju Art & Science projekta Kvantna muzika (Quantum Music).

Gost festivala biće Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na Univerzitetu Oksford, naš najpoznatiji i najcitiraniji kvantni fizičar. Ovom prilikom, na Kolarcu će biti predstavljen i novi instrument, hibridni klavir, koji je u okviru projekta Kvantna muzika proizveo i dalje ga razvija tim inženjera iz Srbije u saradnji sa LP Duom.
Ove godine, festival organizuje Centar za novu umetnost (CENU) u saradnji sa festivalom Take Over, uz podršku Centra za promociju nauke, Muzikološkog instituta SANU, Kolarca, Grada Beograda i Erste banke.

Kvantna muzika (Quantum Music) je umetničko-naučni projekat pokrenut 2015. godine sa ciljem popularizacije kvantne fizike kroz muziku i audio-vizuelnu umetnost. Ciljevi projekta su stvaranje jedinstvenog muzičko-scenskog dela, novih „kvantnih“ instrumenata i potpuno novog muzičkog žanra - kvantne muzike. Partneri projekta su: Univerzitet u Oksfordu, Danish National School of Performing Arts, Centar za Novu umetnost (CENU), Centar za promociju nauke, Kino Šiška iz Ljubljane, Slovenija i Muzikološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti kao koordinator projekta.

U petak, 18. novembra, u 20 časova, na programu festivala je koncert LP Dua, a tokom koncerta, na kome će Sonja Lončar i Andrija Pavlović svirati dela savremenih kompozitora i svoju autorsku muziku, biće predstavljen projekat Kvantna muzika (Quantum Music), koji je glavna tema ovogodišnjeg festivala. O projektu, kvantnoj fizici i kvantnoj muzici kao novom žanru govoriće Vlatko Vedral i Dragan Novković, koji predvodi tim inženjera čiji je zadatak razvoj hibridnog klavira - novog, „kvantnog“ instrumenta.

Hibridni klavir, koji će, uz stručno vođenje, posetioci Kolarca biti u prilici da vide pre koncerta LP Dua, spoj je akustičnog klavira i kombinacije analognih i digitalnih sintisajzera. Upotrebomovog instrumenta vršiće se prvi kvantno-muzički eksperimenti, a zvuk koji instrument proizvodi zasnovan je na algoritmima, jednačinama, formulama i pravilima kvantne fizike. Ovaj klavir će uokviru daljih eksperimenata funkcionisati na taj način što će u realnom vremenu pratiti vibraciju svake žice klavira ponaosob, utiskujući tako „uhvaćenu“ informaciju u laser kojim se vrši pobuda Boze Ajnštajnovog kondenzata, stanja u kome atomi funkcionišu kao sasvim poseban fenomen.

U subotu, 19. novembra, Vlatko Vedral će u 18 časova održati predavanje o kvantnoj fizici otvoreno za javnost, a njemu će se pridružiti i Klaus Molmer, profesor kvantne fizike sa Univerziteta u Arhusu i jedan od najvećih popularizatora kvantne fizike danas. Moderatorka i prevoditeljka biće Ivana Medić sa Muzikološkog instituta SANU, koji je, inače, koordinator projekta Kvantna muzika.

Tokom festivala, u subotu i nedelju, biće održane dve radionice na galeriji Kolarca. Ove radionice, koje će stručno voditi elektroinženjeri i kompozitori, posetiocima će pružiti priliku da se i sami poigraju procesom konstrukcije sintisajzera i audio-instalacija.

 
 

vesti


Miško Plavi nastupa u Kulturnom centru GradMiško Plavi, jedan od naših najpoznatijih multiinstrumentalista i učesnik novog talasa rokenrola početkom osamdesetih, nastupiće u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad u nedelju 20. novembra sa početkom u 21h...