25. maj 2017.

 
 
Ani Belen Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke

 
  Španska filmska diva Ana Belen primila je sinoć u Beogradu Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke u okviru jubilarnog, desetog filmskog festivala Španski metar.

Gošća Instituta Servantes, ovogodišnja dobitnica počasne Goja nagrade Španske akademije za filmsku umetnost, svestrana Ana Belen poklonila se beogradskoj publicu u punoj sali Jugoslovenske kinoteke. Uoči projekcije filma „Ljubav može ozbiljno da ugrozi zdravlje“ njoj je uručeno najviše priznanje te ustanove, prestižni Zlatni pečat.

„Teško je ovih dana slaviti nakon tragedije koja se pre neki dan dogodila, a čiji oblik nosi terorizam. Ali verujem da svi moramo da pokušamo da gradimo u svom životu i na taj način se suprotstavimo terorizmu i strahu“, kazala je Ana Belen. „Tokom bavljenja ovom profesijom upoznala sam čitav svet. Upoznala sam brojne ljude koji su mi pružili svoje znanje i pomogli mi da postanem čovek. U trenucima kao što su ovi setim se da nagrada koju primam nije upućena samo meni, već učiteljima od kojih sam učila u prošlosti i od kojih i dalje učim. Prvi put sam u Beogradu i Srbiji, ali bih za kraj citirala Hamfrija Bogarta i Kloda Rajnsa sa kraja filma ’Kazablanka’, kada Hemfri kaže kako misli da je ovo početak jednog divnog prijateljstva."

Ovim je završen ciklus filmova „Počasne Goja nagrade“ koji je publiku uveo u deseto odmotavanje jedinstvene filmske trake sa prizvukom španskog jezika - Španski metar! Najveći do sada, Španski metar se već večeras, 25. maja nastavlja programom „Imaginarna geografija“, čime festival prvi put zalazi u državu kreativnosti i umetnosti poznatu kao Mikser festival. Do 28. maja u bioskopu u Žitomlinu biće prikazani posebno odabrani dokumentarni filmovi u selekciji Davida Varele, Ova ostvarenja bave se migracijama i sudbinama migranata, kako kroz prošlost, tako i poslednjih godina. Publici će biti prikazani filmovi „Zabeleške o emigraciji“, „U tuđoj kući“, „Sliman“, „Tarahal: razotkrivanje nekažnjavanja na južnoj granici“, „Daljina“, „Dnevnici s granice“ i „Dnevnik gladi“.

Program „Savremeni film“ otvoriće 26. maja u Kulturnom centru Beograda ostvarenje srpskoj publici dobro poznatog reditelja Aleksa de la Iglesije „Bar“, koje je premijerno prikazano na ovogodišnjem Berlinalu. S obzirom na to da je usled velikog interesovanja prva projekcija ovog filma rasprodata u rekordnom roku, dodatna projekcija zakazana je za 1. jun sa početkom u 21 čas.
 
 

vesti


10. Španski metarJubilarni, deseti Španski metar održaće se od 21. maja do 1. juna u Beogradu, a potom i u Novom Sadu, donoseći nove emotivne, uzbudljive i provokativne filmske priče iz Španije i Latinske Amerike. Deseti put zaredom...