26. maj 2017.

 
 
Počinju "Rokumentarni dani"

 
  Prvo izdanje festivala revijalnog muzičkog dokumentarnog filma, pod nazivom "Rokumentarni dani", održaće se od 26 do 28. maja u Nikšiću.

Cilj ove manifestacije ja da kroz prikazivanje dokumentarnih filmova dugog i kratkog metra i probrani arhivski materijal publici približi rokenrol na jedan novi način.

U fokusu prvih "Rokumentarnih dana" biće izabrani filmovi nastali u zemljama bivše Jugoslavije, koji su svojom pričom nastojali da dodatno osvetle i ukažu na značaj stvaralaštva pojedinih domaćih autora, ili nas upoznaju sa onim što do sada nismo znali o nekim fenomenima rokenrol kulture.

Tako će se, između ostalih, na programu naći film Mizar – zvezda nade (2014.), u režiji Marka Džambazoskog iz Makedonije, koji nam o radu ovog kultnog benda otkriva mnoštvo iznenađujućih i zanimljivih stvari; film Jadranka (2015.) u režiji Branka Lazića koji nam na dirljiv način priča o Jadranki Stojaković, renesansnoj divi koja je bila sve samo ne obična; ili pak film o prvoj grupi Milana Mladenovića, Limunovo drvo (2015.) u produkciji Branka Radakovića, koji je i gost manifestacije. Pored njih, publika će imati prilike da vidi i neobični film Tranzistor, kratki dokumentarac o aparatu koji je nekada krasio svaki dom, a danas uglavnom police retkih pasioniranih kolekcionara, kao i priču o bogatoj hrvatskoj strip sceni Strip u Hrvatskoj u režiji Irene Jukić Pranjić i produkciji umjetničke organizacije Anima i HRT-a.

Kurioziet svakako predstavlja i italijansko-francuski film o Zabranjenom Pušenju, No Smoking in Sarajevo (2016.) u režiji Gianluca Loffreda koji će na "Rokumentarnim danima" imati crnogorsku pretpremijeru u susret 8. Underhill festu koji se održava u Podgorici od 7-15. juna.

Naravno "Rokumentarni dani" nude i bogat prateći program sastavljen od koncerata, izložbi, tribina. Tako će prve večeri, u petak, 26. maja, program otvoriti vlasnici „najboljih internet jaslica za malu i veliku djecu“ Tandaramandara bros. Radi se o ekipi koja svojim gifovima i kratkim komentarima vrlo često u pet sekundi objasni i kaže više nego mnogi filmski autori tokom trajanja svojih celovečernjih ostvarenja. U sklopu manifestacije će biti otvorena muzička berza u centru Nikšića na specijalno kreiranom prostoru koji će za ovu priliku nositi naziv Trg žrtava digitalnog doba. Posetioci će imati prilike da prelistaju neka važna dela književnosti i stripa, čuju muziku sa vinila i kaseta, ali i vide kako su izgledali uređaji za reprodukciju zvuka i slike u eri analognog signala. Izložba koncertnih plakata čiji je fokus crnogorska scena biće postavljena tokom cjelokupnog trajanja festivala.

Koncertni deo programa započeće svirkom jednog od najaktivnijih crnogorskih džez sastava MP- tria iz Podgorice, u okviru tematske celine Glavom kroz zid, posvećene crnogorskom stvaralaštvu. Nakon kocerta MP-tria, iste večeri nastupiće unikatna beogradska grupa Multietnička atrakcija, čija energična svirka i kabaretski nastupi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Na kraju, 28.maja, "Rokumentarne dane" zatvoriće beskompromisni hrvatski pankeri iz Sinja, M.O.R.T. Trenutačno bend radi na novim stvarima što ćete sigurno moći čuti na koncertu.

Festival se realizuje u saradnji sa JU Zahumlje, Crnogorskom kinotekom i klubom Blues Brothers Bar, a uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, pivare “Trebjesa” i firme Lanex d.o.o.
 
 

vesti


Kralj iz Gane nastupa u Kulturnom centru RexKing Ayisoba, jedan od najzanimljivijih muzičara iz velike afričke države Gane, nastupiće sa svojim sastavom u Beogradu, u subotu 27. maja, u Kulturnom centru Rex (20h). Ovaj pevač i svirač na tradiionalnom žičanom instrumentu...