03. oktobar 2017.

 
 
Jazz Fest: Essential Cinema u SARTR-u

 
  Essential Cinema – izuzetan program koji se retko izvodi na sceni, a koji je deo programa Musick and Magick XX1. Jazz Festa Sarajevo, biće upriličen u dvorani Sarajevskog ratnog teatra u sredu 1. novembra.

Ovo je samo jedan od ukupno 12 programa koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem Jazz Festu u programu posvećenom Johnu Zornu, jednom od najvećih savremenih američkih kompozitora koji će i nastupiti na ovom koncertu.

Essential Cinema je svojevrsno muzičko-filmsko hodočašće koje donosi improvizovanu muziku uz filmske projekcije nekih od klasika 20. veka, američkih autora Harryja Smitha i Wallacea Bermana.

Kvartet kojeg čine John Zorn, Ikue Mori, Trevor Dunn i Kenny Wollesen daće glas pokretnim slikama autora koji su upečatljive umetničke figure američke kulturne istorije proteklog stoleća i to Bermanovom Alephu i Smithovim radovima kakvi su Oz – The Tin Woodman's Dream, A Strange Dream i Mirror Animations.

Osim što je pasionirani ljubitelj i izuzetan poznavalac filma, John Zorn je komponovao muziku za desetine filmova, objavljenu na ukupno 25 CD-ova. Sredinom osamdesetih svetsko priznanje doneo mu je album The Big Gundown, koji donosi kolekciju klasičnih kompozicija Ennia Morriconea u aranžmanima i produkciji Johna Zorna.

Sam Morricone je izjavio: "Ovaj album donosi svježe, dobre i inteligentne ideje. Izvedba je na vrhunskom nivou, urađena od strane maestra velike kreativnosti i imaginacije. Mnogi su radili verzije mojih različitih dijela, ali niko kao Zorn."

Ulaznice za ovaj filmsko-muzički događaj mogu se kupiti ili rezervisati po pretprodajnim cenama na www.jazzfest.ba.
 
 

vesti


James Blood Ulmer
prvi put u Sarajevu
James Blood Ulmer, legendarni je američki jazz i blues gitarista, koji će publiku XX1. Jazz Festa Sarajevo svojim solo koncertom odvesti na putovanje kroz vreme, nazad u davna vremena delte Mississippija, ali i napred, u svet free jazz...