17. oktobar 2017.

 
 
Mathieu Amalric gost XX1. Jazz Fest Sarajevo

 
  Francuski glumac i reditelj Mathieu Amalric dolazi na XX1. Jazz Fest Sarajevo na kojem će predstaviti svoj dokumentarni film "John Zorn 2010-2017".

Javnosti najpoznatiji po upečatljivoj ulozi u filmu "Grand Budapest Hotel", ali i veoma zapaženim ulogama u filmovima o Jamesu Bondu, "Quantum of Solace" i "Munich" Stevena Spielberga u kojima je igrao uz Daniela Craiga, kao i glavnoj ulozi u "The Diving Bell and the Butterfly", ovaj umetnik je i veoma uspešan reditelj.

Dva Amalricova filma prikazana su i na Kanskom filmskom festivalu. Njegov film "On Tour", premijerno je prikazan 2010. godine kada je Mathieu Amalric proglašen najboljim rediteljem u Kanu. Četiri godine kasnije, i film "The Blue Room", čiji je reditelj, scenarista i glavni glumac, bio je u takmičarskom programu Kanskog festivala.

Amalricov film o Johnu Zornu biće prikazan u Domu policije 31. oktobra nakon koncerta John Zorn’s Improv Night, a kako sam autor kaže, to nije klasični film jer nema ni producenta ni naslova.

“Često imam kameru kad se vidim sa Johnom, a on to mrzi. Sve je počelo tako što je TV kuća naručila portret o Johnu Zornu. Počeli smo ga snimati i ubrzo zaboravili šta smo počeli. I jednostavno smo nastavili, bez ikakvog razloga!”
, kaže francuski glumac, scenarist i reditelj.

"John Zorn 2010-2017" je opisan kao neprekidni dijalog dvojice prijatelja, koji pokazuje genijalni duh američkog kompozitora a sarajevska publika imaće priliku da ga pogleda u prisustvu autora.

Pojedinačne ulaznice za filmsku projekciju neće biti u prodaji. Ulaznica za koncert "John Zorn’s Improv Night – A Benefit For A Stone", omogućava posetiocima koji će prisustvovati otvaranju, da besplatno pogledaju i Amalricov film, a ulaznice za otvaranje festivala, mogu se kupiti na www.jazzfest.ba.
 
 

vesti


Jazz Fest:
Essential Cinema u SARTR-u
Essential Cinema – izuzetan program koji se retko izvodi na sceni, a koji je deo programa Musick and Magick XX1. Jazz Festa Sarajevo, biće upriličen u dvorani Sarajevskog ratnog teatra u sredu 1. novembra.

Ovo je samo jedan od ukupno 12 programa koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem Jazz Festu u programu posvećenom Johnu Zornu, jednom od najvećih savremenih američkih kompozitora koji će i nastupiti na ovom koncertu...