30. oktobar 2017.

 
 
Počinje XX1. Jazz Fest Sarajevo

 
  U utorak, 31. oktobra, po 21. put upaliće se svetla na pozornici međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo koji će tokom šest festivalskih dana predstaviti 21 koncert u okviru glavnog festivalskog programa.

U Festivalskom centru, u Domu policije, u koji se Jazz Fest Sarajevo vraća nakon 12 godina, od 31. oktobra do 5. novembra biće organizovano 19 koncerata, te prateći programi – koncert za decu, predavanja, radionice, majstorski časovi dok će u dvorani Sarajevskog ratnog teatra biti organizovana dva koncerta.

Prva tri dana festivala, publiku iz cele Bosne i Hercegovine i različitih evropskih zemalja, očekuje trodnevni program Music and Magick kojim će biti predstavljen obiman opus Johna Zorna, jednog od najznačajnijih američkih kompozitora današnjice u okviru kojeg će biti predstavljeni različiti muzički žanrovi od klasične muzike do “metala”, ukupno 11 ansambala koje čini neki od najznačajnijih njujorških muzičara.

U drugom delu programa, XX1. Jazz Fest Sarajevo će predstaviti muzičke veterane poput Jamesa Blood Ulmera, Hamida Drakea, umetnike srednje i mlađe generacije Matsa Gustafssona, Komposta 3, Thumbscrewa i gitaristice Mary Halvorson, redom međunarodne vrhunske umetnike ali i bh. muzičare sa aktuelnim projektima: Natašu Mirković sa francusko-američkim triom En El Amor koji predstavljaju tradicionalnu sefardsku muziku, akordionistu Marija Batkovića te ansambl Axiom Dejana Terzića a festival će zatvoriti 40-člani Kamerni hor Muzičke akademije Istočnog Sarajeva sa dirigentom Radetom Radovićem.

Svako ko voli muziku može sigurno pronaći koncert za sebe u obimnom i uzbudljivom koncertnom programu XX1. Jazz Festa Sarajevo, ali i u pratećim sadržajima.

Ulaznice se mogu kupiti na www.jazzfest.ba ili u box officeu u Domu policije svakim radnim danom i subotom od 12.00 do 20.00.n.
 
 

vesti


James Blood Ulmer
prvi put u Sarajevu
James Blood Ulmer, legendarni je američki jazz i blues gitarista, koji će publiku XX1. Jazz Festa Sarajevo svojim solo koncertom odvesti na putovanje kroz vreme, nazad u davna vremena delte Mississippija, ali i napred, u svet free jazz....
 
Jazz Fest:
Essential Cinema u SARTR-u
Ovo je samo jedan od ukupno 12 programa koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem Jazz Festu u programu posvećenom Johnu Zornu, jednom od najvećih savremenih američkih kompozitora koji će i nastupiti na ovom koncertu...