Massive Attack - Heligoland

17. mart 2010.

 
 

Ocena: 7/10

Izdavač:

Virgin Records

Godina:

2010.

Format:

CD, Album

Trajanje:

53 mininuta / 10 pesama

 
  Povratnički album Heligoland grupe Massive Attack, nudi mnoga iznenađenja kako u produkcijskom, kompozitorskom tako i u izvođačkom smislu.

Robert ’3D’ Del Naja
i Grant ’Daddy G’ Marshall okupili su prilčno impresivnu grupu vokalista, gde se uz već poznata lica kao što su Martina Topley Bird i Horace Andy pojavljuju i Guy Garvey član grupe Elbow, Tunde Adebimpe iz TV on the Radio, Hope Sandoval i Damon Albarn (Blur, Gorillaz).
Produkcija je opuštenija, pesme su raznovrsnije  iako na prvo slušanje mnoge od njih ne ulaze odmah "u uho". Malo pažljivijim preslušavanjem otkrivaju se biseri kao što su  početna "Pray for Rain" (Tunde Adebimpe), "Girl I LoveYou" (Horace Andy), "Psyche" (Martina Topley Bird).
Hope Sandoval
pokazuje svoju sanjivu savršenosti  u baladi "Paradise Circus", dok je posebna priča Damon Albarn. Njegov krhki vokal u "Sunday Come Slow" je nešto što se mora prvo doživeti pa onda opisati.
Pisanje muzike za filmove izmedju prošlog (100th Window) i sadašnjeg albuma Heligoland dalo je svoj pečat.
Većina pesama ima neki filmski ugođaj - kao da su Del Naja i Marshall pisali muziku za neki imaginarni film. Od industrijskih bitova, sanjive atmosfere i u slučaju završne "Atlas Air" ponovo nazad, ’3D’ i ’Daddy G’ ne odustaju od svog viđenja sadašnje pozicije ove uticajne grupe
Svako će na ovom albumu naći svoje favorite. Massive Attack guraju dalje, menjajući sebe, svoju muziku i tuđe poimanje njihovog dela.

slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Nesalomivi
Isti onaj dečak
(Dallas Records)

Sade
Soldier Of Love
(Epic)

Peter Gabriel
Scratch My Back
(Virgin)

Tindersticks
Falling Down A Mountain
(Constellation)

Dažd
Anarhija i magija
(Fuck Yoga / Kill .../ Gasmask)

Kodagin
Vranje
(Slušaj najglasnije)

Espers

III
(Drag City)

Tom Waits
Glitter And Doom Live
(Epitaph)

Air
Love 2
(Astralwerks)

Isidor
Jedan koji putuje sobom
(Slušal najglasnije)