LCD Soundsystem – This Is Happening

04. jun 2010.

 
 

Ocena: 8/10

Izdavač:

Virgin Records

Godina:

2010.

Format:

Album, CD

Trajanje:

65 minuta / 9 pesama

 
  Najnoviji (treći oficijelni) album grupe LCD Soundsystem, odnosno njenog tvorca Jamesa Murphyja dolazi baš pred nastup na EXIT-u. To je srećna podudarnost pošto smo dugo čekali na takvu priliku.

Prva dva albuma grupe, LCD Soundsystem (2005) i Sound of Silver (2007) predstavljala su prava remek dela koja su izazvala malu revoluciju i pozitivan pomak u tretiranju electro, dance i pop muzike.
James Murphy je na novom albumu This is Happening zadržao sve one prepoznatljive elemente koje su imale i prethodne ploče - zarazne melodije, besprekornu instrumentalizaciju i dobre tekstove.
Njegova želja da spoji elektro ritmove sa rock motivima pojavljuje se i ovde. Disk otvara naoko mirna  "Dance Yrself Clean" koja posle dva minuta eksplodira u zaraznim ritmovima i visokooktanskim emocijama.
Sledeća pesma je aktuelni singl "Drunk Girls". Ona je srećni spoj "Girls and Boys" grupe Blur i "Boys Keep Swinging" David Bowiea. Pesmu prati i izvanredan spot Spike Joneza.
Nekoliko pesama koje slede su prave plesne numere kao stvorene za "dancefloor". To su prvenstveno "One Touch", "Home " i "Pow Pow".
Na "All I Want" početak podseća na "Heroes" (David Bowie) i gitarska deonica je veoma slična onoj koju je koristio Robert Fripp u toj pesmi. No to ne smeta da kompozicija preraste u jednu ritmičnu pop pesmu.
James Murphy ne krije svoje uzore i to je sasvim u redu. Ceo album je pun brzih bubnjeva, "otkačenih" sintisajzera i savršene produkcije.
Iako početak "I Can Change" podseća na radove britanske elektronske scene sa kraja 70-tih i početka 80-tih (npr. Gary Newman) sama pesma pleni svojim prirodnim vokalima i iskrenim tekstom koji opisuje želju za ljubavlju koja je povod za pokušaj unutrašnje promene. Pesma "You Wanted  a Hit" predstavlja prst u oko onima koji su "pritiskali"  Murphyja da napiše još jednu "uspješnicu".
"You wanted a hit, but maybe we don't do hits/I try and try, it ends up feeling kind of wrong" ide tekst pesme u kojoj Murphy otvoreno odgovara svima onima koji hoće od njega da naprave hit mašinu.
Rock senzibilitet i buntovništvo idu zajedno u ovoj pesmi, gde se na iskren i pomalo podsmešljiv način govori o ne pristajanju na kompromise.
U sendviču između dve izuzetno ritmične pesme("Pow Pow" i "Home") nalazi se melanholična "Somebody's Calling Me" koja podseća na neke radove grupe Yello. Ipak dubina njene lirike čini je drukčijom i pokazuje da LCD Soundsystem može i drugačije kada to želi.
Ponovnim i ponovnim preslušavanjem ovog albuma stiče se utisak da je grupa ostala na pozicijama koje je već stekla. Iako ovaj album nije revolucionaran kao prošla dva on je dovoljno dobar, intrigantan i iskren da mora pobrati pozitivne kritike slušalaca.
A za ostalo, moramo proveriti na ovogodišnjem Exitu. Još maaaaloooo ...


slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Kajkyt
Krst
(Wire Globe r./Chmafu N../God r)

Paul Weller
Wake Up The Nation
(Island)

Roky Erickson
True Love Cast Out All Evil
(Anti)

Johnny Cash
American VI: Ain’t No Grave
(Lost Highway)

Karneval
Izgubljene himne
(PGP RTS)

Vreme brutalnih dobronamernika

(Autorsko izdanje)

Beppe Crovella
What's Rattling On The Moon
(MoonJune Records)

Massive Attack
Heligoland
(Virgin Records)

Nesalomivi
Isti onaj dečak
(Dallas Records)

Sade
Soldier Of Love
(Epic)

Peter Gabriel
Scratch My Back
(Virgin)

Tindersticks
Falling Down A Mountain
(Constellation)

Dažd
Anarhija i magija
(Fuck Yoga / Kill .../ Gasmask)

Kodagin
Vranje
(Slušaj najglasnije)