Teenage Fanclub – Shadows

14. jun 2010.

 
 

Ocena: 9/10

Izdavač:

Pema/Merge

Godina:

2010.

Format:

Album, CD

Trajanje:

48 minuta / 12 pesama

 
  Škotska grupa Teenage Fanclub, koja postoji već više od 20 godina, nikada nije pristajala na kompromise. Već posle prva dva albuma The Catholic Education (1990) i Bandwagonesque (1991) stekli su veliku popularnost.

Velike diskografske kuće su se otimale za njih i za njihov  pre-grunge zvuk-visokoenergičan rock sa izuzetnim melodijama. No, grupa je rešila da krene drugim putem i već od trećeg albuma (Thirteen) pokazala ko su njeni uzori - Big Star, Velvet Underground i The Byrds.
Četvrti album Grand Prix (iako remek delo) nije poboljšao komercijalni profil grupe i sledećih godina Teenage Fanclub su  svojim amalgamom melanholije, delikatnih gitarskih deonica i višeglasnog pevanja polako izašli iz mode.
Prolazile su godine a oni nisu odustajali od svog zvuka. Kreativni trio - Norman Blake, Gerald Love i Raymond McGinley su na svakom albumu "prosipali biserje pred svinje" no nisu imali previše uspeha.
Drugi album za sopstvenu kuću PEMA (prvi je bio Man-Made iz 2005. godine) nalazi ih na sličnim muzičkim pozicijama, no kao ljudi i autori sva trojica su sazrela i nalaze se u najboljim, srednjim, godinama.
Posle svega lako je objasniti zašto slušajući ovaj album prosto budete fascinirani tim zvukom, tim melodijama, tim predivnim glasovima. Ponekad ovo vuče na West Coast rock 70-tih (prisustvo slide gitare), a ponekad se tu čuju i drugi uticaji.
Na prvo slušanje odmah se izdvajaju dve kompozicije "Baby Lee" i "When I Still Have Thee". To isticanje tiče se zaraznih melodija i pop senzibiliteta koje one imaju. Kasnije svoje mesto zauzimaju i delikatna melodična "Today  Never Ends", koja zatvara album ali i "The Fall" - obe iz pera Richarda Mc Ginleya.
Takođe tu je i "In the City" sa svojim pop/rock senzibilitetom i letnjom atmosferom a još kad krenu harmonije u najboljem  izdanju The Beach Boys, mislim da nema onoga čije srce neće biti ispunjeno delikatnim osećanjima. Na nju se naslanja "Dark Clouds" sa violončeom u pozadini i sa upbeat melodijom uprkos pomalo mračnom tekstu.
Teenage Fanclub suptilno  iskazuju i svoja osećanja i razmišljanja o stvarnosti - "The Past" i "Live with the Seasons" govore baš o tome, kao što i prisustvo sintisajzera potcrtava takva osećanja (Modern life corrodes us all/gave yourself a wake up call).
Predivna, zanosna, bogata ploča - poslušajte samo uvodne taktove "When I Still I have Thee". Biće vam dovoljno za početak. Prepustite se, otvorite prema Teenage Fanclub-u i uživajte.


slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


LCD Soundsystem
This Is Happening
(Virgin Records)

Kajkyt
Krst
(Wire Globe r./Chmafu N../God r)

Paul Weller
Wake Up The Nation
(Island)

Roky Erickson
True Love Cast Out All Evil
(Anti)

Johnny Cash
American VI: Ain’t No Grave
(Lost Highway)

Karneval
Izgubljene himne
(PGP RTS)

Vreme brutalnih dobronamernika

(Autorsko izdanje)

Beppe Crovella
What's Rattling On The Moon
(MoonJune Records)

Massive Attack
Heligoland
(Virgin Records)

Nesalomivi
Isti onaj dečak
(Dallas Records)

Sade
Soldier Of Love
(Epic)

Peter Gabriel
Scratch My Back
(Virgin)

Tindersticks
Falling Down A Mountain
(Constellation)

Dažd
Anarhija i magija
(Fuck Yoga / Kill .../ Gasmask)