Nick Cave & Bad Seeds – Push The Sky Away

13. mart 2013.

 
 

Ocena: 8/10

Izdavač:

Bad Seed Ltd

Godina:

2013

Format:

Album, CD

Trajanje:

9 pesama / 43 minuta

 
 
Harizmatični Australijanac se posle pet godina od objavljivanja tour-de force albuma Dig, Lazarus, Dig!!! javlja novim albumom.

U međuvremenu su nastali i nestali The Grinderman i njihova dva albuma (koja su jako prijala!), Mick Harvey više nije u grupi a ulogu muzičkog krmaroša preuzeo je Warren Ellis. Push The Sky Away je definitivno pod njegovim uticajem, što i nije tako loše. Sam album sastoji se od svite od 9 mirnijih pesama, gde se ipak probijaju jake Cave-ove emocije, ponekad i na granici dobrog ukusa ali i fascinantnom upotrebom tekstova i rima.

Romansa, elegija, dugi bluz sve se to nalazi na ovom albumu. Tu je i Myley Cyrus, tinejdžerska zvezda, koja peva na albumu a i njen lik Hanne Montane spominje se u jednoj pesmi.

Zvukovi violine, zloslutnog basa, klavira, loop-ova i raznih drugih instrumenata koje proizvode članovi grupe The Bad Seeds dobijaju efektne rezonanse u samim pesmama. Iako većina recenzenata spominje atmosferičnost pesama koje čine album, to uopšte ne smeta.



Činjenica da je ovaj album dijametralno suprotan i od Dig, Lazarus, Dig!!! i od radova benda The Grinderman može da iznenadi slušaoca ali ga Push The Sky Away polako uvlači u svoju atmosferu. Obilje lepih melodija, precizno sviranje, gostovanje Barry Adamson-a, sve to čini da album postaje svakim narednim preslušavanjem sve prisniji i prisniji.

Jeste da je "Jubilee Street" pravi izbor za singl, jer je najdoteraniji i muzički najsadržajnija numera, ali ni druge pesme ne zaostaju. "We No Who U R", "We Real Cool", "Finishing Jubilee Street" i ostale predstavljaju Cave-a u elegičnom raspoloženju, koje često kriju poprilično gorke tekstove.

Na deluxe izdanju na drugom disku nalaze se dve kompozicije u video formatu , “Needle Boy” i “Lightning Bolts”. Tu su Cave i saradnici prikazani u studiju u crno beloj tehnici, gde izvode elektonskim ritmovima potcrtane kompozicije. One su zvučno sasvim drugačije od samog albuma, valjda su zato i izdvojene, kao nešto novo i manje mirno. Još jedno iznenađenje za fanove Nicka Cave-a. Gde to vodi, tek ćemo videti.



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Bob Dylan
Tempest
(Columbia)

Patti Smith
Banga
(Columbia)

PiL
This is PiL
(PiL Official)

Jack White
Blunderbuss
(XL/Third Man)

Dr John
Locked down
(Nonesuch)

Bruce Springsteen
Wrecking Ball
(Columbia)

Leonard Cohen
Old Ideas
(Columbia)

Tom Waits
Bad As Me
(ANTI-records)

Emmylou Harris
Hard Bargain
(Nonesuch Records)

Fleet Foxes
Helplessness Blues
(Sub Pop)

Lucinda Williams
Blesses
(Lost Highway)

R.E.M.
Collapse Into Now
(Warner Bros. Records)

Wire
Red Barked Tree
(Pink Flag)

Gang Of Four
Content
(Yep Roc)

Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)

Narrow

From DIY with love
(Treue um Treue)